מי שקורא את הידיעות בנושא פסק הדין בנושא קרנות הפנסיה הותיקות יכול להתרשם שתוקן עוול חמור ושקשישים עניים יזכו לתגמול שנגזל מהם . אבל האמת לא בזה עוסק פסק הדין. הוא עוסק בשאלה הגדולה , האם מותר למדינה לתקן טעויות מהותיות שנעשו בעבר כשמידע על העתיד היה שונה.
אפשר לסבך את הסיפור של קרנות הפנסיה בשלל חישובים שונים ומורכבים. אבל האמת היא פשוטה. כשנוסדו קרנות הפנסיה אף אחד לא חשב על האקטואריה שלהן יותר מדי. בשנות ה60 וה 70 השכר בארץ היה שיוויוני למדי ועלה לאיטו. עובד מדינה ממוצע בן 60+ הרוויח לערך 80% יותר מעובד מדינה ממוצע בן 30-40. לכן מודל קציבת הקצבה לפי שנות העבודה האחרונות התקבל על הדעת. שנית תוחלת החיים המותנית בגיל הפרישה (65) עמדה על 9 שנים לגברים ו12 לנשים. כל שנת פרישה נשענה על 3.2 שנות עבודה.
עליית השכר המהירה בסקטור העסקי בשנות ה90 , גררה גם עליית שכר מהירה בסקטור הציבורי. זו גררה גם עלייה בגמלאות של הפנסיה הותיקות בלי שהיא נשענת על צבירה מוקדמת מספיקה, פשוט כי השכר בשנות הצבירה הראשונות היה נמוך, אך קרן הפנסיה חישבה קיצבה לפי השכר הגבוה.
תוחלת החיים המותנית כיום לגיל פרישה (67) עומדת על 16 שנים לגברים ו20 לנשים. מי שהיום עובד, בגיל ממוצע של 45, צפויות בעוד 20 שנה 19 23 שנים של פרישה . כל שנת פרישה תיתמך על ידי פחות מ1.8 שנות עבודה. ב1995 ו2003 החליטה המדינה להסתכל למציאות הדמוגרפית בעיניים. לא עניין פשוט. יפן, צרפת ועוד רבות וטובות ממשיכות לטמון את הראש מתחת לאדמה ולייצר גרעונות פנסיוניים שיש להם רק שתי דרכים להסגר: או על ידי העברת הנטל לדור הבא, או על ידי קיצוץ הקצבאות שהורתן בטעות אקטוארית. מדינת ישראל העמיסה שלושה רבעים מהנטל – 80 מליארד שקל ב2003 שכבר צמחו לקרוב ל180 ב2016 על הדור הבא, זה שגם ככה יסבול מדיאט פנסיה ואת הרבע האחרון קיצצה מזכויות היתר של הגמלאים, זכויות שהושגו אולי בדין ,אך וודאי לא בצדק.
אם אקצר את זה למשפט אחד: אם התובע היה עובד באותו שכר, אותם שנים במסגרת מערכת הפנסיה החדשה , הקצבה שלו היתה נמוכה ב30% מהקצבה ה"מקוצצת" עליה הוא מלין . אולי תגידו תודה ותשתקו?
40 מיליארד שקל הם פי 10 מתכנית "נטו משפחה" ופי 130 מהתוספת השנתית לסל התרופות . אני לא מציע לאף גמלאי של מערכת הפנסיה הותיקה לפנטז על הכסף. בערעור או בחקיקה מהירה, המדינה תדאג לסגור את הפרצה הנוכחית ובצדק.
אבל אם כבר הרימו לנו להנחתה , אולי זו הזדמנות לחפור עוד קצת? האם סביר שמי שלא נהנה מפנסיה צוברת ישלם את החשבון עבור הגרעון בה? ומה עם הגרעון בפנסיה התקציבית ? אותו דבר רק פי 3? פעם רווחה האמירה שכל תינוק שנולד בישראל חייב לדוד סם ששת אלפים דולר. 20 שנים של דחיית הטיפול בהסדרי הפנסיה ההסטוריים העקומים הופכים כל תינוק שנולד פה לבעל חוב של 12 אלף דולר . לא לדוד סם כי אם לסבא יוסף.