מדי פעם קורה איזה משבר קטן . מדי פעם, הציבור נכנס ללחץ ומושך. פעם נסראללה, פעם טראמפ ופעם סתם, כי חם. בכל פעם מסתבר שהציבור משך בין 2 ל3 מיליארד ₪ מקרנות הנאמנות רק בשבוע אחד . הכותרות הן תמיד שזהו השבוע הגרוע ביותר מאז….דצמבר ההוא הלא הוא דצמבר השחור, לפי הכותרות , שאז משך הציבור 5.5 מליארד ₪ לפני כן היה לנו את משיכות יוני 2014 אוגוסט 2013 ואם רוצים צבע אזי יוני כיכב שוב כ"יוני האדום " ב2011, עם משיכות של 6.5 מליארד. צבעים זה טוב. טוב לעיתונות, טוב לבלוגים,תראו את הצבעים היפים שלי. האם זה טוב גם לחוסכים?
מיהו ציבור המושכים? למה הוא עושה זאת ומה הוא עושה לעצמו?
כמובן שייתכן שאין כל קשר לתשואות בשוק ההון. כמה ממיטב חברי נוסעים לחופשה בתאילנד, אחרים מחתנים בנים ובנות. בהחלט ייתכן שכל המליארדים האלו הושקעו לטווח קצר ונמשכים בהתאם לצרכי החיים הרגילים והרי לא היינו רוצים להשאיר את הפילים או האורחים רעבים.
אלא שהמציאות מלמדת שציבור המושכים עושה זאת בתגובה לתנודות שוק ההון. לא כי הוא רוצה לצרוך את הכסף או לשנות באופן מהותי את מודל ההשקעה ולעבור לנדל"ן או זהב. ,בכל אוכלוסיה יש רכיב שמגיב לפיסות מידע חלקיות ברמה גבוהה של עירנות, שלא לומר היסטריה. כך מזנקת מכירת המים המינרלים בכל פעם שאמא שלי קוראת בעיתון על תחזית למלחמה או רעידת אדמה. כך מגיבים חלקים מסוימים בציבור על פיסות מידע חלקיות כמו "שינויים בתלילות העקום" ו"סופה של ההרחבה הכמותית". כך, אותם אנשים מוכרים שוב ושוב תוך כדי הטלטלה , ואז כשהשוק נרגע, חוזרים וקונים, כי בעצם , אין להם מה לעשות עם הכסף.
אלא בעוד שהנזק של צבירת שישיות המים מתמצא בגבו הסובל של אבא שלי, הנזק, שמשקי הבית ההסטריים גורמים לעצמם ולאחרים הוא ניכר. ממחקר של פרופ' יורן עדן ושלי שהשלמנו לאחרונה אנו למדים שלאורך 15 שנה, קרנות השתלמות שבהן יש שיעור גבוה של הפקדות ומשיכות, התשואות נפגעו באופן ניכר ביחס לקרנות מקבילות שבהן שיעור המשיכות נמוך. ההסבר לכך הוא פשוט. קרן שבה מנהל ההשקעות נאלץ למכור נכסים בניגוד לתפיסת ההשקעות שלו מוכר מה שהוא יכול ולא מה שהוא צריך, בפרט בשוק עם בעיות סחירות כמו בישראל, בהכרח יפגע בתשואות. מה שמעניין הוא גובה הפגיעה: כמעט אחוז שלם מדי שנה שזה יותר מדמי הניהול. בקרנות נאמנות שבהן מח"מ ( משך החיים הממוצע) של המשקיעים הוא קצר יותר, התוצאות הן אף קיצוניות יותר וסביר שהן מגיעות לעד 1.5% אחוז , תלוי בסיווג הקרן. זהו נזק סביבתי , שנגרם לכל המשקיעים בקרן , גם אלו שלא משכו את השקעתם.
מזלם של משקי הבית בישראל שההיסטריה אינה מגיעה אל קרנות הפנסיה. אלו מן הסתם יהנו מהמהומה ויקנו בזול את מה שקרנות הנאמנות נאלצו למכור תחת לחץ. את התוצאות נראה בסוף החודש וביתר שאת לאורך זמן כשהמשקיעים המוסדיים שוב ושוב מכים את קרנות הנאמנות במדדי הביצוע והתשואות.
מי שמתנחם בצרת המושכים, מחקרים מלמדים שמשקיעים היסטריים מתזמנים את השוק רע במיוחד . הם מצליחים למחוק בין 50% ל75% מהתשואה שיכלו להשיג אילו רק ישבו בשקט.